Pacijentima o MR-u

Proverena i tačna dijagnoza je suštinska za određivanje pravilnog postupka lečenja. Magnetna rezonanca je najsavremenija dijagnostička metoda, koja omogućava precizan prikaz unutrašnjosti ljudskog tela dobijanjem snimaka nastalih dejstvom radio-talasa unutar snažnog magnetnog polja.

Kako se pripremiti za pregled?

1

Potrebno je da nam predate svu medicinsku dokumentaciju koju posedujete, a koja se odnosi na predstojeći pregled (nalaze lekara koji Vas je uputio, nalaze svih prethodnih kliničkih, laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga, otpusnice, snimke prethodnih pregleda...); uvid u Vaše prethodne pretrage i dijagnoze neophodan je da bismo pregled mogli izvesti na najbolji način, odnosno izabrati optimalnu tehniku pregleda.

2

Ako imate ugrađen pejsmejker, ako ste imali operaciju krvnih sudova mozga (aneurizme) ili imate druge metalne elemente u telu (gelere, implantate, slušni aparat, insulinsku pumpicu...), neophodno je da to pre pregleda prijavite na recepciji.

3

Pre pregleda je potrebno da se pripremite u kabini za presvlačenje prema dobijenim uputstvima. Pre ulaska u aparat, neophodno je da u kabini za presvlačenje ostavite sve predmete u kojima ima metalnih delova (zubne proteze, novčanik, mobilni telefon, sat, ključevi, naočare, šnale za kosu, nakit, metalni novac, kreditne-magnetne kartice...), kao i delove odeće u kojima ima metala (brushalter, kaiš, metalne kopče i dugmad...). Od Vas će se možda tražiti da se potpuno razodenete, i obučete tuniku koju ćemo Vam mi dati.

4

Ukoliko ste uznemireni ili imate bolove koji Vam onemogućavaju mirno ležanje, potrebno je da to saopštite asistentkinji ili tehničaru kako bismo mogli da Vam pomognemo na adekvatan način.

Kako protiče pregled?

Pregled traje od oko 15 minuta do 1 sat, u zavisnosti od vrste snimanja, odnosno dela tela koji se snima.

Pregled se obavlja u posebnoj prostoriji. Leći ćete na pomoćni sto koji će vas uvesti u "tunel" aparata, šitrine oko 75cm. "Tunel" je otvoren na oba kraja, osvetljen i sa dobrom cirkulacijom vazduha. Vaš položaj treba da bude maksimalno udoban, da biste bez pomeranja izdržali čitav pregled. U toku pregleda imamo neprestani vizuelni nadzor nad Vama, kao i mogućnost verbalne komunikacije; možete dobiti uređaj kojim nam signalizirate da nešto nije u redu, ali ovu mogućnost koristite samo u krajnjem slučaju.

U toku snimanja čuju se vrlo glasni šumovi, odnosno brujanje i zujanje metalnih elemenata aparata, što ne treba da Vas uznemiri, jer spada u normalnu proceduru pregleda. Ukoliko želite zaštitu sluha (čepići za uši, ili slušalice sa muzikom, ukoliko nije u pitanju pregled glave ili vrata), molimo Vas da zatražite od asistenta. Najvažnije je da ležite mirno, bez bilo kakvih pokreta, a naročito delovima tela koji se snimaju, uz mirno i ravnomerno disanje.

U nekim slučajevima (u zavisnosti od uputne dijagnoze, odnosno posumnjanih ili viđenih promena na pregledu), potrebno je da se da injekcija kontrasta u venu.