Najčešća pitanja pacijenata

1. KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Potrebno je da nam predate svu medicinsku dokumentaciju koju posedujete, a koja se odnosi na predstojeći pregled (nalaze lekara koji Vas je uputio, nalaze svih prethodnih kliničkih, laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga, otpusnice, snimke prethodnih pregleda...); uvid u Vaše prethodne pretrage i dijagnoze neophodan je da bismo pregled mogli izvesti na najbolji način, odnosno izabrati optimalnu tehniku pregleda.

Ako imate ugrađen pejsmejker, ako ste imali operaciju krvnih sudova mozga (aneurizme) ili imate druge metalne elemente u telu (gelere, implantate, slušni aparat, insulinsku pumpicu...), neophodno je da to pre pregleda prijavite na recepciji. Naglašavamo da je prisustvo pejsmejkera apsolutno kontraindikacija za snimanje.

Pre pregleda je potrebno da se pripremite u kabini za presvlačenje, o čemu će Vam dodatno uputstvo dati tehničar. Pre nego što uđete u aparat, neophodno je da u kabini za presvlačenje ostavite sve predmete u kojima ima metalnih delova (zubne proteze, novčanik, mobilni telefon, sat, ključevi, naočare, šnale za kosu, nakit, metalni novac, kreditne-magnetne kartice...), kao i delove odeće u kojima ima metala (brushalter, kaiš, metalne kopče i dugmad...). I obučete tuniku koju ćemo Vam mi dati.

Ukoliko ste uznemireni ili imate bolove koji Vam onemogucavaju mirno ležanje, potrebno je da to saopštite asistentkinji prilikom zakazivanja pregleda.


2. Da li je snimanje magnetnom rezonancom škodljivo i da li MR zrači?

Snimanje magnetnom rezonancom je potpuno neškodljivo jer ne koristi rendgenske zrake niti druge izvore radioaktivnosti. Može se ponavljati bez bilo kakvih rizika ili ograničenja, po čemu je najsličniji ultrazvučnom pregledu.


3. Da li je snimanje magnetnom rezonancom preporučljivo za trudnice i dojilje?

Trudnice se mogu snimati nakon 3. meseca trudniće bez problema i snimanje ne utiče štetno na plod.

Što se tiče dojilja, pre snimanja da na magnetnoj rezonanci, potrebno je da se izmlazaju. Ukoliko u toku snimanja dobiju kontrast, dva dana posle snimanja ne treba da doje. Ukoliko nisu dobile kontrast, slobodno mogu da doje posle snimanja.


4. Da li na magnetnoj rezonanci mogu da se snimaju pacijenti koji imaju ugrađen PEJSMEJKER (aparat za elektrostimulaciju srca)?

Pacijenti sa ugrađenim pejsmejkerom ne smeju da se snimaju na magnetnoj rezonanci.


5. Da li pacijenti koji imaju zubne implante ili fiksnu protezu mogu da se snimaju na magnetnoj rezonanci?

Zubni implanti, plombe i proteze ne predstavljaju kontraindikaciju za ovaj vid pregled.


6. Koja je razlika između CT dijagnostike i Magnetne rezonance?

Na magentnoj rezonanci nema zračenja , senzitivniji je za mekotkivne preglede, ređe se koristi kontrastno sredstvo. I ukoliko se koristi kontrastno sredstvo, daleko je manja šansa za alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo. Snimanje na MR se može uraditi "nebrojeno puta" u toku godine. Snimanje krvnih sudova (MRA) se obavlja bez aplikacije kontrastnog sredstva.


7. Ukoliko se na magnetnoj rezonanci snima abdomen, karlica ili MRCP, da li postoji posebna priprema?

Za snimanje gore navedena tri segmenta, potrebna je obavezna priprema koja podrazumeva ne konzumiranje hrane 6h pre početka snimanja.

Dozvoljeno je piti čaj ili vodu.

Ukoliko pacijent uzima prepisanu terapiju, slobodno je može uzeti pre početka snimanja.


8. Da li pacijenti mogu da se pomeraju tokom snimanja?

U toku snimanja, kako bi uspelo snimanje magnetnom rezonancom, potrebno je da pacijent bude apsotpuno miran.